Eesti Anastasia Foorum

 

Autor Teema: Naatriumglutamaat, Hiina sündroom  (Loetud 6384 korda)

0 Kasutajat ja 1 Külaline vaatavad teemat.

Võrgust väljas bee san

  • Uustulnu
  • *
  • Postitusi: 12
  • ....
Naatriumglutamaat, Hiina sündroom
« : 15 jaanuar, 2009, 21:46 »
Naatriumglutamaadist (monosodium glutamate ehk MSG) jt. ekstsitotoksiinidest

Allikad: 1) http://www.smart-drugs.com/ias-excitotoxins.htm
2) http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
3) http://www.truthinlabeling.org/II.WhereIsMSG.html
4) http://www.truthinlabeling.org/Enumbers.html
5) http://www.truthinlabeling.org/msgsprayed.html
6) http://www.haciendapub.com/article27.html
7) http://www.wnho.net/sudden_cardiac_death.htm
8) http://www.newstarget.com/009379.html
9) http://www.truthinlabeling.org/IVhistoryOfUse.html
10) http://www.truthinlabeling.org/Cons-5.html
11) http://www.truthinlabeling.org/Samuels-3-26-93.html
12) http://www.aspartamekills.com/blayart1.htm


- Ekstsitotoksiinid (ehk erutavad-toksilised ained) on teatud ained, tavaliselt happelised aminohapped, mis reageerivad spetsiifiliste retseptoritega ajus, tekitades teatud tüüpi neuronite hävingu (kuid lisaks on glutamaadile tundlikke rakke leitud ka südame erutusjuhtesüsteemis, südamelihases, maksas ja punaverelibledes). See toimub kas närviraku liigse erutamise teel  või vabade radikaalide vallandamise kaudu neuronites (tekib ka aine nimega 4-hüdroksünonenaal, mis takistab omakorda glutamaadi vähendamist ajurakkudel). Glutamaat on üks kõige tuntum neist ekstsitotoksiinidest, kuid kokku on arvatud neid üle 70. Kui glutamaat esineb toidus loomulikul kujul (mõne valgu koostises), siis ta ei ole tervisele ohtlik, sest ta laguneb ja imendub sooles aeglaselt, mistõttu annab veres madalamaid kontsentratsioone. Sest on teada, et nisugluteen on 43% glutamaat, piimavalk kaseiin on 23% glutamaat ja želatiinivalk on 12% glutamaat
- Vaba glutamiinhape ehk glutamaat on ühelt poolt neurotransmitter, vallandades ajus närviimpulsse, teiselt poolt, teatud tingimustes (näiteks kõrgematel vere ja ajusisestel kontsentratsioonidel) see vaba glutamaat põhjustab ajurakkudes püsiva erutava impulsi vallandumist, kuni need rakud surevad.
- Mõnedel inimestel tekitab töödeldud vaba glutamaadi tarbimine kõrvaltoimeid nagu migreen, astma (hoogusid alates kergetest kuni väga tõsisteni), südame rütmihäired, südamepekslemine (kuni äkksurmani), iiveldus ja oksendamine, depressioon ja desorienteeritus, uimasus, ärrituvus. Enamikel juhtudel on aga glutamaadi kõrvaltoimed vaevumärgatavad ja kujunevad pikema aja vältel. Peavalud on olnud kõige sagedasemateks sümptomiteks MSG-le, esineb ka nahalööbeid MSG-le.
- Reaktsioonid MSG-le (MSG on ingliskeelne lühend naatriumglutamaadile) on doosist sõltuvad, s.t. mõned inimesed võivad reageerida isegi väikestele kogustele; need reaktsioonid võivad tekkida kohe pärast söömist või isegi alles 48 (isegi kuni 72) tunni pärast.
- Lapsed kuni teismeeani on toidus-joogis leiduvale MSG-le ja vabale glutamaadile eriti tundlikud (kuni 4 korda enam), kuna nende ajubarjäärid on ebaküpsed. Ka need, kes on läbi põdenud ajuataki, saanud peatrauma või HIV infektsiooniga isikud, ka vähihaiged ja üldse kroonilise stressiga isikud, kehva toitumisega (kel vitamiinide-mineraalide puudus, madal veresuhkur), kõrgvererõhutõvega, suhkruhaigusega, ajukasvajatega inimesed, peaksid olema eriti ettevaatlikud. Ka vanemate inimeste aju on tundlikum ekstsitotoksiinide kahjustavale toimele (sest nende aju energiatootmine nõrgenenud, vähenenud on magneesiumisisaldus, tarbivad vähe oomega-3 rasvhappeid, on stressis ja võtavad palju ravimeid). Vere-aju-barjääri nõrgendavad (mistõttu MSG jt. ekstsitotoksiinid on ohtlikumad) ka teatud ravimid (s.h. ka kemoteraapia ja närvisüsteemile saadava kiiritusravi haiged), Alzheimeri tõbi, kuumarabandus, elektromagnetiline kiirgus, ioniseeriv kiirgus, sclerosis multiplex, süsteemsed sidekoehaigused (nagu luupus) ja teatud nakkushaigused (s.h. ajupõletikud). Ka kõrged glutamaadi doosid võivad ise suurendada vere-aju-barjääri läbilaskvust glutamaadile.
- USA Rahvuslik Tervishoiuinstituut (The National Institute of Health) on kinnitanud glutamiinhappe seotust sõltuvusega, ajuataki, langetõve, degeneratiivsete häiretega nagu Alzheimeri tõbi ja Parkinsoni tõbi ning ALS-i (teatud seljaaju haigus), ajutrauma, neuropaatilise valu, skisofreenia, hirmutunde (anxiety) ja depressiooniga. (Mõnedes uuringutes leiti kõigil Alzheimeri tõve haigetel kõrgenenud homotsüsteiini (see on ka üks ekstsitotoksiine) tase veres.)
- Liigne glutamaat võib mõjutada imikute ja laste aju arengut, millest tuleb tähelepanu defitsiidi häire ja hüperaktiivsus (ADHD), autism, tserebraalparalüüs või skisofreenia.
- Glutamaadil, aspartaadil jt. ekstsitotoksiinidel on oluline osa veel selliste neuroloogiliste häirete tekkel ja arengul nagu mitmed infektsioonid (sealhulgas puukborrelioos; kuna muudab organismi kaitsevõimet), häirunud närvisüsteemi areng, neuropsühhiaatrilised häired, õppimishäired lastel, AIDS-ipuhune dementsus, äkiline vägivaldsushoog, maksahaigusepuhune ajuhaigus (hepaatiline entsefalopaatia), Huntingtoni tõbi ja aju olivopontotserebellaarosa kängumine, samuti multiipelne skleroos (sclerosis multiplex), orofatsiaalne granulomatoos ja fibromüalgia. Neid toksiine ei leidu vaid mõnes töödeldud toidus, vaid peaaegu kõigis töödeldud toitudes! Sageli (vähemalt USA-s) on poodide lettidel toidud (näiteks külmutatud dieettoidud), mis sisaldavad korraga mitut ekstsitotoksiini. Sel juhul nende kõigi kahjulik toime summeerub!
- Katseloomadel põhjustas vaba MSG ka õppimishäireid. Tiinete loomade, kes tarvitavad vaba glutamaati, järglastel tekkisid õppimishäired. Uuring on näidanud, et MSG tekitab ka inimestel rasvumust.
- Kartulikrõpsud jms. ei ole tervislikud, kuna on tehtud praetud rasvade-õlidega, mis varjavad endas peaaegu alati varjatud toksilisi aineid (akrüülamiide), ja kui nad on maitsestatud, siis sisaldavad nad tavaliselt MSG-d. Üks ekstsitotoksiinidest indutseeritud rasvumuse iseloomulik tunnus on see, et see ei sõltu toidu tarbimisest. MSG-st tekitatud rasvumuse puhul tekkis uuringus himu süsivesikutele (sama ka aspartaami puhul – see on seotud nende ainete katkestava mõjuga serotoniini sünteesi, viimane on aga oluline neuromediaator söögiisu regulatsioonis) ja muule toitvamale toidule vastumeelsus (kuid nii on ka Ameerika tänapäeva noortel). Dr. Olney leidis oma katsetes, et suur annus MSG-d põhjustas adenohüpofüüsi hüpoplaasiat, kaasnevalt mitmete hormoonide (LH, TSH ehk kasvuhormoon ja prolaktiin) madalat taset hüpotaalamuses (hüpotaalamus on selline piirkond ajus, mis reguleerib mitmeid endokriinseid funktsioone, sealhulgas kaalukontrolli), hüpofüüsis ja veres. Kui kasutati loomkatsetes doose alla toksilise läve, toimus LH kiire tõus ja kasvuhormooni pulsseeruva veretaseme mahasurumine. Ingliskeelne tekst enam-vähem samal teemal: Then in 1969, Dr. John Olney, a neuroscientist and neuropathologist working out of the Department of Psychiatry at Washington University in St. Louis, repeated Lucas and Newhouse's experiment. His lab assistant noticed that the newborn of MSG exposed mice were grossly obese and short in stature. Further examination also demonstrated hypoplastic organs, including pituitary, thyroid, adrenal as well as reproductive dysfunction. Physiologically, they demonstrated multiple endocrine deficiencies, including TSH, growth hormone, LH, FSH, and ACTH. When Dr. Olney examined the animal's brain, he discovered discrete lesions of the arcuate nucleus as well as less severe destruction of other hypothalamic nuclei.
- Allergilisi reaktsioone MSG-le on teatatud ka seepidest, šampoonidest ja kosmeetilistest vahenditest, mis sisaldavad varjatud kujul MSG-d - etikettidel sõnadena "hüdrolüüsitud", "aminohapped" ja "valk".
- MSG jt. ekstsitotoksiinid vedelal kujul - suppidena, soustina/puljongina ja magusate jookidena - on toksilisemad kui lisatuna tahketele toitudele, kuna sel kujul tekitavad nad kõrgema vere kontsentratsiooni (kiirema imendumise tõttu). Samuti on ohtlikum glutamaadi (jt.) tarbimine suure valgusisaldusega toitudega (näit. liha ja juust) võrreldes süsivesikuterikka toiduga. Punane liha ja juustud ise annavad kõrge glutamaadi taseme. Ka püreeritud tomatid annavad kõrge glutamaaditaseme (terve tomati tarbimine on ohutum, sest värskes terves tomatis on võimsad antioksüdandid, mis blokeerivad glutamaadi toksilisuse).
- Üle 100 miljoni ameeriklast tarbivad aspartaamiga tooteid ja üha suurem on nende arv, kes tarbivad tooteid, mis sisaldavad üht või enamat ekstsitotoksiini. Küllaldaselt on meditsiinilist tõestust, et need lisandid tekitavad tõsist kahjustust ka nendes kontsentratsioonides, mis on olemasolevas toidukaubas (vähemalt nii on USA-s). Probleem aspartaamiga on eriti tõsine. Ameerika noored tarbivad rämpstoitu, mis sisaldavad ekstsitotoksiine samal määral, mis on andnud loomkatsetes loomadel kahjustusi.
- Üle 460000 inimese aastas maailmas sureb praegu äkilisse südamesurma (eelnevalt tervel inimesel!), eriti on palju selliseid juhte noorte sportlaste juures. Vähe pööratakse tähelepanu tõenditele, et ekstsitotoksiinid (aspartaat aspartaamis ja MSG toidulisandites jt.) põhjustavad ajutüves südame-vereringe keskuste kahjustust, samuti aju hüpotaalamuses sümpaatiliste keskuste ülestimulatsiooni. Loomkatsetes mõlema mehanismi puhul on tulemuseks kardiaalne (ehk südamega seotud) äkksurm. Eriti halb kombinatsioon on see, kui noored sportlased tarbivad vähe magneesiumi, rohkelt kaltsiumi, vähe oomega-3 rasvhappeid ning lisaks tarbivad ekstsitotoksilisi toidulisandeid. Keha magneesiumivarusid tühjendab tugev treening, eriti suures kuumus, samuti gaseeritud jookide ja kaltsiumilisandite tarbimine. Madal magneesiumitase veres põhjustab nii krampe kui ka äkilist südameseiskust. Aspartaami puhul on lisaks veel üks südant kahjustav aine - metanool.
- Veel üks näide MSG toodete mõjust:
·      pakitsus jalgades ja kätes, peavalud, aeg-ajalt metallimaitse suus – tõenäoliselt naatriumkaseinaadist (USA-s Lipton Alfredo nuudlitest) - leheküljelt http://www.truthinlabeling.org/Cons-5.html
- Muud varjatud glutamaadi allikad: "hüdrolüüsitud taimne (soja/maisi/nisu jne.) valk", “taimne valk” (vegetable protein), "vürts", "pärmiekstrakt", želatiin, kaltsiumkaseinaat, tekstureeritud valk (textured vegetable protein ehk TVP), naatriumkaseinaat, kaseinaat, glutamiinhape, pärmi toitelisand (yeast nutrient või yeast food), autolüüsitud pärm, autolüüsitud valk, hüdrolüüsitud maisigluteen jt. Sageli sisaldavad MSG-d või tekib MSG sinna töötlemise käigus järgnevatesse (maitse-, lisa-)ainetesse: karrageen (E407), maltodekstriin, linnaseekstrakt, looduslik sealiha/kana/veiseliha maitseaine (natural pork/chicken/beef flavoring), sidrunhape* (E330-333, E380, E472c, E1505), linnasemaitseaine (malt flavoring), puljong ja liha(rammu)leem, isoleeritud sojavalk (soy protein isolate), (ultrapastöriseeritud) sojakaste, sojakastme ekstrakt, sojavalk, sojavalgu kontsentraat, sojavalgu ekstrakt, nisuvalgu kontsentraat, nisuvalk, isoleeritud nisuvalk, maitseaine(d)/-lisand(id), pektiin* (E440), proteaas, proteaasi ensüümid, (igasugune) modifitseeritud (muudetud) ensüüm, igasugune tugevdatud proteiin  (anything protein fortified), igasugune kääritatud asi (anything fermented), igasugune ensüüm (enzymes anything), maitselisandid ("seasonings"). Uuem nimi hüdrolüüsitud valgu kohta toiduainete etikettidel on "hernevalk", "vadakuvalk", "nisuvalk", "maisivalk", "sojavalk" jne. Ka toidud, mis sisaldavad dinaatriumguanülaati (E627) või -inosinaati (E631), sisaldavad tõenäoliselt ka MSG-d. Madala rasva sisaldusega ja rasvatud piimatooted sisaldavad sageli piimaosiseid, mille koostiseks on MSG. Ka need toidud, kus on peale kirjutatud "pole lisatud naatriumglutamaati" ("No added MSG") või "orgaaniline toit", võivad suure tõenäosusega sisaldada seda. * - pektiinist ja sidrunhappest tekib MSG-reaktsioon MSG-le eriti tundlikel inimestel; sidrunhappele tekib seetõttu, et enamik sidrunhappest toodetakse maisist mitte tsitrusviljalistest. MSG-le väga tundlikel inimestel tekib reaktsioon ka fosfaate ja polüdekstroosi (E1200) sisaldavatele toitudele. Tugevalt MSG-le tundlikel inimestel tekivad reaktsioonid ka lõssipiimale (lõssipiimas olevale piima tahketele osistele, mis sisaldab hüdrolüüsitud piimavalku) ja odralinnastele.
- Nii MSG-d, hüdrolüüsitud taimset valku kui ka “looduslikku maitseainet” lisatakse toidule, et see maitseks paremini.
- (Naatrium)glutamaati pannakse tänapäeval mitmetesse töödeldud toiduainetesse nagu puljongikuubikud, pakisupid, pakendatud maitseained, kiirtoidud, ka restoranitoidud, imiku- ja väikelapsetoidud, (vanemate inimeste) proteiinijoogid, valgupulgad ja -pulbrid, Košer-toidud, külmutatud ja dieettoidud, muud töödeldud toidud jms. E-ainena on ta numbritena E620-E625. Joogid, kommid ja närimiskumm on potentsiaalseteks varjatud MSG kui ka aspartaami (E951) ja neotaami allikateks (samamoodi on närvitoksiline ka E-aine l-tsüsteiin E920, mida kõige sagedamini kasutatakse taigna pehmendusvahendina, esineb ka näiteks lastetoidu Tutteli koosseisus, ja homotsüsteiin). Ka värsketele puu- ja köögiviljadele võib MSG olla pandud vahade koosseisus. Ravimite, toiteainete ja toidulisandite side- ja täiteained (nii retseptiga ostetavad kui ka käsimüügiravimid) ja mõned vedelikud, mida manustatakse haiglates veeni jm., võivad sisaldada MSG-d. Ka mõned vaktsiinid võivad sisaldada MSG-d (MSG või hüdrolüüsitud želatiini kujul) - sellised vaktsiinid (näiteks Varivax-Merck-i tuulerõugete vaktsiin) põhjustavad ajukahjustusi, samuti endokriinseid häireid (nagu rasvumus ja viljakuse häired) noortel katseloomadel; tõenäoliselt enamik elusviirusvaktsiine sisaldavad MSG-d. MSG võib olla kasutatud ka pestitsiidides, fungitsiidides ja väetistes.
- Tänase päevani lisatakse beebitoitudele MSG-rikast kaseinaati (caseinate digest), veise või kanapuljongit, mis sisaldab MSG-d ja "looduslikku maitseainet"("natural flavoring"; see on tegelikult varjatud MSG allikas)
- Hüdrolüüsitud taimne valk (hydrolyzed vegetable protein, hydrolyzed plant protein või protein hydrolysates ehk PH) sisaldab vähemalt kahte ekstsitotoksiini - glutamaati ja tsüsteiinhapet (mõnikord ka aspartaati). Hüdrolüüsitud taimset valku tehakse teatud sihikindlate keemiliste protsesside abil (näiteks soolhappe juuresolekul mingi taimse massi, enamasti taimsete jäätmete, keetmine), et tekiks vaba glutamaat (ja aspartaat). Seda pruuni pulbrilist ainet kasutatakse toitude maitsestamiseks [eriti lihatoitude, (-)suppide ja (-)kastmete juures]. Loomkatsetes on kinnitatud, et ajukahjustusi tekitab nii MSG, aspartaat kui ka hüdrolüüsitud taimne valk.
- Ajalooliselt esimene teade MSG kõrvaltoimest: “Hiina restorani sündroom” (märkus: see sündroom on ära toodud ka ajakirja “Pere ja Kodu” aprillikuu, 2006 numbris, kus muuhulgas on üks päris hea tabel E-ainete ja nende kõrvaltoimete kohta - M) 1968. aastal – tuimus, pakitsustunne (kumin kõrvus) (tingling), rindkere rõhumistunne, mis kestsid umbes 2 tundi. Juba järgmisel aastal dr. John Olney leidis, et MSG tekitas katseloomadel ajukahjustusi ja neuroendokriinseid häireid, samuti silma võrkkesta degeneratsiooni. Ka tänapäeval, kui katseloomadel tahetakse neuroloogiliste uuringute käigus teha ajus teatud kohtades kahjustusi, kasutatakse selleks MSG-d. 1972. aastal dr. Olney rääkis USA senati teatud alamkojas MSG ohtudest inimestele, eriti lastele, kõige noorematele. 1970-ndatel töösturid eemaldasid MSG imikutoitudest, ometi jäid sisse MSG-d sisaldavad toidulisandid nagu autolüüsitud pärm ja hüdrolüüsitud taimevalk. Lisaks, ikkagi - 30 aastaga on MSG kasutamine toidus kasvanud ja on jätkuvalt kasvamas, seda leidub (vähemalt USA-s nii) enamikus suppides, salatikastmetes, töödeldud lihatoitudes, külmutatud toitudes, jäätises, külmutatud jogurtites, mõnedes näkileibades (crackers), leibades, konserveeritud tuunikalas ning sageli madala rasvasisaldusega või rasvatutes (“low fat” või “no fat”) toitudes jm. (Vähemalt Ameerikas) tänapäeval võib MSG-d leida ka värskete puuviljade, pähklite, teravilja ja köögivilja peal või sees (kuna MSG-d sisaldava väetisainega või haigustõrjevahendiga pritsitakse).
- Alates 1948. aastast on toidule lisatava MSG hulk kahekordistunud iga dekaadiga!
- Mõned toitumuslikud nõuanded ekstsitotoksiinide kahjustuste vältimiseks: (lisaks sellele, et vältida neid lisandeid ja toite, kuhu neid on lisatud -) vitamiin Q10 ehk ubikinoon koos niatsiinamiidiga (s.o. vitamiin B3), samuti metüülkobalamiin (teatud vitamiin B12 vorm), fosfotidüülseriin, piknogenool ja atsetüül-L-karnitiin. Nii sportlased kui ka üle 45-aastased võiksid võtta magneesiumi toidulisandit, antioksüdante, oomega-3 õlisid ja sööma rohkem köögivilja.

___________________

Kas te teate, et metanool on inimese tervisele kahjulik? Kindlasti te mäletate Pärnumaa metanooli suurt õnnetust, kus hukkusid mitmed inimesed, ka Kihnus hukkus neid mitu.. Kas te teate, et USA-s on praegu üks naine vangis, kuna teda süüdistatakse, et ta mürgitas oma mehe metanooliga? Tema nimi on Diane Fleming. Tegelikult ta ei teinud seda, vaid tema mees, kes oli atleetliku elustiiliga, samas ei teadnud midagi (vähemalt osade) dieetjookide ohtlikkusest, tarvitas neid üsna rutiinselt ja üsna mitu plekkpurgitäit päevas. Need sisaldasid aga kunstlikku magusainet nimega aspartaam. Järgnevalt on tekst aspartaamist, veel enne seda laialt levinud karastusjoogist Coca Cola.


Koola joogid (Coca cola) ja mitmed teised magusad joogid, karastusjoogid, nende mõju tervisele


1. Koola joogid hävitavad tugevasti hambaid, kuna sisaldavad (orto)fosforhapet ja palju suhkrut (pannes hamba Coca-cola klaasi see laguneb mõne aja jooksul); samamoodi on koolajoogid kahjulikud ka luudele, viies kaltsiumi luudest välja
2. Suhkrusisalduse tõttu suureneb oht viirushaiguste omandamiseks.
3. Suur suhkrusisaldus kahjustab ka närve, võivad tekitada mitmesuguseid närvivalusid
4. Koola joogid ja mõned teised magusadjoogid, šokolaad, kohvi, hiina tee sisaldavad kofeiini, mis on kahjulik aine (suurtes kogustes kofeiin võib põhjustada koguni sünnidefekte lapsel)
5. Bensoaadid koolajookides tekitavad allergiat
6. Koolajoogid võivad põhjustada samuti migreeni, soodustada vähkkasvajate teket.
7. Mitmed koolajoogid sisaldavad aspartaami ja fenüülalaniini. Aspartaam laguneb organismis aspartaadiks (on üks aminohape), formaldehüüdiks (metanooliks) ja fenüülalaniiniks. Aspartaat tekitab sagedasel ja suures koguses tarbimisel ajukahjustusi, väiksemates kogustes võivad anda käitumishäired, tähelepanu probleeme, mäluhäireid jms., põhjustada krampe. Fenüülalaniin (on samuti üks aminohape) võib häirida loote aju kasvu. Aspartaam võib seega põhjustada mälu kadu, nn. "peataolekut", ka nägemishäireid. (Mäluhäireid olevat olnud ka endisel USA presidendil Bill Clintonil, kes tarvitas dieet-Coca't - 148-l korral oli ta öelnud ühedel andmetel "ma ei mäleta", ka ise ta tunnistas, et varem oli tal hiilgav mälu).


Aspartaamist

Allikad: interneti lehekülgedelt http://www.wnho.net või www.wnho.org
(http://www.wnho.net/aspartame_potential_danger.htm jt.),
http://www.aspartamekills.com/blayart1.htm , http://www.truthinlabeling.org  jt.


- Aspartaam põhjustab vähki (aju jt. kasvajad), suurendab krampide ohtu (vähendades krambiläve), ägestab juba olevaid psühhiaatrilisi ja käitumuslikke häireid, (suurendades insuliini taset) suurendab kehakaalu (ja tekitab hüpoglükeemiat), põhjustab mälu kadu, tekitab õppimishäireid, tekitab sünnidefekte ja vaimset taandarengut; ägestab suhkruhaigust.
- Väikestel lastel tekitab aspartaam peavalusid, krampe, seletamatuid nägemise kadumisi, nahalööbeid, astmat, seedetrakti probleeme, rasvumust või märkimisväärset kaalukadu, diabeeti, hüpertüreoosi (kilpnäärme ületalitlust) ja mitmeid neuropsühhiaatrilisi probleeme (äärmuslik väsimus, ärrituvus, hüperaktiivsus, depressioon, antisotsiaalne käitumine s.h. suitsidaalsus, halvad koolitulemused, intelligentsi langus ja ajukasvajad). Kel on hüpotüreoos võ hüpoglükeemia, siis neil probleem aspartaami kasutamisel ägeneb. Ametlikult pole aspartaami lubatud kasutada fenüülketonuuria haigetel. Pärast 1981. aastat, kui USA-s aspartaam legaliseeriti, kasvas tunduvalt laste hulgas rasvumus, diabeet, tähelepanu defitsiidi häire, ajukasvajad ja teised pahaloomulised haigused.
- USA Rahvuslik Vaimse Tervise Instituut (The National Institute of Mental Health) hindab, et hetkel USA-s on 12 miljonit alla 18-aastast last mingi vaimse häirega ... Üha rohkem USA lastele kirjutatakse välja psühhoosivastaseid ravimeid (aastast 1995 aastani 2002 see suurenes 5 korda) - tähelepanu defitsiidi häire või mõne muu käitumusliku probleemi vastu.
- Aspartaam on katseloomadel põhjustanud ajuvähki, leukeemiat, lümfoomi, neerude ja mitmete närvide vähke, on seotud hingamisteede haigustega (formaldehüüd on seotud leukeemia, nina- ja kõrivähi tekkega).
- USA Toidu- ja ravimiamet (FDA) on ise loetlenud 92 sümptomit (vaata edasi, kus toodud need 92 inglise keeles), seoses aspartaamiga (näiteks ka sellised probleemid nagu kõne takerdumine, segadustunne, suured isiksusemuutused, foobiad, südamepekslemine, kõrgvererõhk, neelamisvalu, sügelemine, veepeetus, põletav urineerimistunne jt. urineerimisprobleemid, ülemäärane janu või näljatunne, juuste väljalangemine, kergesti haigestumus nakkushaigustesse), sealhulgas ka kooma ja surm. Samas on see amet (paari aasta tagused andmed) kokku loetlenud üle 9000 aspartaamiga seotud kaebuse (see võib olla aga vaid “jäämäe tipp”).
- Ühe USA arsti sõnul on "aspartaami haigus muutunud üheks surmavaimaks taudiks ajaloos". Aspartaamiga seonduvad hädad on sagedased ja sageli tõsised, sinna hulka kuuluvad mitmed neuroloogilised, psühhiaatrilised, metaboolsed, südame-vereringe, kopsu, allergilised, endokriinsed, naha ja lastel esinevad häired. Lisaks toksilised probleemid metanoolist ja geneetilised probleemid. Ükski rase ei peaks seda tarvitama.
- Aspartaam on sõltuvust tekitav (seoses metanooliga, mis mõjutab aju dopamiinisüsteemi).
- Aspartaami ohtlikkus tuleneb tema kõigist kolmest laguproduktist: aspartaat toimib kui ekstsitotoksiin, ka fenüülalaniin on närvisüsteemile ohtlik (langetab krambiläve, vallandab maniakaaldepressiivset psühhoosi, suurendab suitsidaalsust, paanika-atakke, paranoiasid ja hallutsinatsioone), kolmandaks - metanool, mis laguneb omakorda formaldehüüdiks (formaldehüüd on A klassi mürk), edasi sipelghappeks ja vingugaasiks. Loetletud aspartaami laguproduktid põhjustavad DNA kahjustusi, on tuntud kartsinogeenidena.
- USA teatud terviseagentuuri (Environmental Protection Agency) kohaselt on inimesele ohutu metanooli tarbimine kuni 7,8mg päevas. Kui aga keegi joob 3 plekkpurgitäit jooki, mis on magustatud aspartaamiga, omistab ta umbes 56mg metanooli (8 korda üle eespooltoodud normi).
- Aspartaam laguneb kergesti magusates jookides.
- Üks viimatine uuring näitas, et katseloomadel (keda toideti aspartaamiga) kogunes aspartaam formaldehüüdina rakkude sisse, kahjustades sellega raku valke ja DNA-d.

- Aspartaami leidub dieettoitudes ja –jookides, närimiskummides, ravimites, toidulisandites.
- On loetletud kokku, et Ameerikas ja üle maailma on juba üle 6000 toote, kus on sees aspartaam.
- Hinnanguliselt 2/3 Ameerika täiskasvanutest tarvitab mõnd aspartaamiga toodet ja u. 40% lastest, ja sageli suurtes kogustes.

- Kahtlased firmad: Monsanto, Boots the Chemist, Nycomed, Coca, Pepsi, Sprite, Haas, Roche Consumer Health.

- Et arstid Eestis aspartaami kahjulikkusest praktiliselt midagi ei tea, näitab näiteks see, et lubatakse ja kasutatakse Eestis valmistatud ravimeid, kus on sees aspartaam (Nycomedi Calcigran).
- Vaatamata sellele, et palju teadlasi ja teisi on juhtinud tähelepanu aspartaami toksilisusele, on see ometi tänapäevani nii Ameerikas kui ka meil Euroopas kasutusel.
- Kahjuks on Euroopa Liidus aspartaam toidulisandina lubatud (nagu ka glutamaat jmt. ohtlikud toidulisandid); paradoksaalselt võib meie suurtes poodides Eestis sattuda aspartaamile "terviseletist" (tehismagusainete, vitamiinide koostisosana, võib-olla ka veel mujal) kaupa ostes. Hiina on siiski piiranud juba aspartaami tootmist. Euroopa on aga vaadanud ainult neid andmeid, mida on pakkunud neile glutamaadi jt. toidulisandite suurfirmad-organisatsioonid.

On olemas siiski ka mõistlikke inimesi ka kõrgematel riigikohtadel – Roger Williams (Suurbritannia parlamendiliige) (http://www.theyworkforyou.com/whall/?id=2005-12-14a.491.0&s=sudan): “Aspartame is consumed every day by an average of one in 15 people worldwide, most of whom are children. How many children in Britain do not consume Walker's prawn cocktail crisps, Orbit or Airwaves chewing gum, Robinson's fruit squash, Lucozade or Diet Coke? Aspartame is even found in Centrum Kidz multivitamins, Lemsip cold and flu sachets for children, and Nurofen Meltlets for children. Those are the very products that are designed to cure our children when they are sick. ... I believe that aspartame should never have been licensed for use as a low-calorie sweetener in foods and drinks, and that there is compelling and reliable evidence for this carcinogenic substance to be banned from the UK food and drinks market. I call on the Government to ban the use and sale of aspartame ... Health professionals are often unable to diagnose a case of aspartame toxicity when they see one—after all, doctors are not currently trained to recognise it—and a number of cases have been misdiagnosed. A number of independent studies have shown that aspartame toxicity mimics conditions such as multiple sclerosis, Parkinson's disease, Alzheimer's disease, arthritis, chronic fatigue syndrome, panic disorder, lupus, diabetes, lymphoma, depression and other psychological disorders. It is perhaps not so surprising therefore that, frustrated by repeated flawed diagnosis, some people have turned to support groups as a method of sharing case history and exchanging information, some of which even leans towards the hysterical..”






Interneti leheküljelt http://www.wnho.net/the_ecologist_aspartame_report.htm
ASPARTAME - THE SHOCKING STORY OF THE WORLD'S BESTSELLING SWEETENER

Fenüülalaniin moodustab aspartaamist 50%. Fenüülalaniin (toime on tugevam, kui tarvitatakse koos süsivesikutega) põhjustab suuremas koguses skisofreeniahaigete seisundi halvenemist, krambivalmiduse suurenemist ja serotoniini vähenemist ajus, mis toob kaasa depressiooni ja iha süsivesikute järgi.
Aspartaami metanoolisisaldus on 1000 korda suurem kui enamuse teiste FDA kontrolli all olevate toiduainete metanoolisisaldus. Metanool moodustab 10% aspartaamist, on kumulatiivne mürk, see tähendab, et ta ei välju kiiresti organismist, vaid jääb pikaks ajaks sisse. On kinnitatud loomkatsetes, et (aspartaamist pärinev) metanoolist tekkiv formaldehüüd levib üle kogu organismi, s.h. maksa, neerudesse, silmadesse ja ajju. Formaldehüüd on närvimürk ja kartsinogeen, mis põhjustab silma võrkkesta kahjustusi ja sünnidefekte, rikub DNA-d ja põhjustab teatud loomkatsetes nahavähki (soomusrakuline vähk). Krooniline formaldehüüdi tarbimine tekitab peavalusid, väsimust, rindkere kitsikusetunnet, peapööritust, iiveldus, kontsentreerumise häirumist ja krampe. Formaldehüüdist tekkiv sipelghape on kumulatiivne mürk, mis kontsentreerub ajus, neerudes, seljaaju vedelikus jt. organites ja on rakkudele väga toksiline (tekitades atsidoosi).
Kui magusaid jooke aspartaamiga hoida soojas, seda kahjulikumad on need metanooli tõttu, samuti vabaneb soojas diketipiperasiin (DKP), mis tõstab kolesterooli ja teeb muid häireid.
Aspartaamis sisalduv aspartaat suurendab organismis ka noradrenaliini taset, millega seotud sellised probleemid nagu hirmutunne, erutatus, maania.
Aspartaam sünteesiti 1965. aastal. Algselt oli aspartaam Pentagoni bioloogilise relva nimestikus. On aine, mis on suhkrust 180 korda magusam. 60-ndatel tehti esimesed loomkatsed aspartaamiga: 1 ahv 7-st suri, ülejäänud 6 hulgas 5-l ahvil tekkisid suured krambid; hiirtel ajus tühimikud. (Aspartaat moodustab aspartaamist 40%, inimesed on selle aminohappe liiale 5 korda enam tundlikud kui närilised ja 20 korda enam tundlikud kui ahvid). Alates 1981. aastast (alates USA-st) on aspartaam kasutusel suhkruasendajates või suhkruasendajatena (NutraSweet, Equal, Canderel, Neotame, Twinsweet, Equal-Measure, Spoonful, Benevia; olla ettevaatlik ka selliste terminite suhtes nagu SweetOne, Chuker, Misura, Manugel, Keltrol, Kelcogel, Nutrifos, Stabil-9, Levn-Lite - M), hommikusöögi teraviljatoitudes, närimiskummis, kiirkohvis ja -tees, želatiinis, pudingites, täidistes, magusates piimatoodetes; alates 1983. aastast lubatud kasutada (alates USA-st) gaseeritud jookides (Coca-Cola, Pepsi jt.) ja siirupialusena [märkus: üks meil Viljandimaal toodetav metsvaarikamaitseline C-vitamiiniga siirup - sisaldab suhkrut, sidrunhapet, mahlakontsentraati, loodusindentset lõhna- ja maitseainet, magusaineid E952 (tsüklamaat või tema naatriumi- või kaltsiumisool), E954 (sahhariin või tema naatriumi-, kaaliumi- või kaltsiumisool), E950 (atsesulfaam K) ja E951 (aspartaam), säilitusainet kaaliumsorbaati (E202), toiduvärvi karmoisiini (E122) - M]; hiljem ka multivitamiinides, puuviljamahlades, jäätistoodetes, suuvärskendajates, teejookides. Kuid 90-test lisatakse ka linnastega jookidele (malt beverages – kali?), ka mittedieetjookidele (aspartaam on suhkrust 3 korda odavam) ja teistele mittealkohoolsetele jookidele, kommidele, küpsetusaine segudele. 1996. aastast on USA-s lubatud igas toidus/joogis kasutada aspartaami.
1984. aastast tulevad USAs inimeste poolt kaebused aspartaamile (agressiivne käitumine, desorientatsioon, hüperaktiivsus, äärmine pingesolek (extreme numbness), kergesti erutatavus, mälu kaotus, sügavama arusaamise kaotus (loss of depth perception), maksapoolsed häired, südameseiskus, krambid, kalduvus suitsidaalsusele ja suured meeleolu muutused. Lisaks silmade-nägemise probleemid, peavalu, pearinglus või tasakaaluhäired, oksendamine ja iiveldus, treemor (käte vm. värisemine), lihasnõrkus, kõhuvalud ja krambid, kõhulahtisus, väsimus ja nõrkus, nahalööbed, liiges- ja  skeletilihavalud. Suurem osa kaebustest seotud kuidagi neuroloogiliste häiretega, oht sõidukijuhtidele (lennukijuhid jt.), seotud ka immuunsuse probleemidega. Need olid aspartaami kohta kaebused FDA-le, mis moodustasid 1994. aastal 75% üldse kõigist FDA-le esitatavatest kaebustest (samas FDA enda hinnangul – tavaliselt vähem kui 1% inimestest, kellel on mingi probleem mõne toiduainega, teatavad üldse sellest FDA-le!). Aspartaamist on suurenenud ajukasvajate teke, ka üldse vähkide teke (s.h. leukeemiad ja lümfoomid). Aspartaamist tingitud haigusseisund võib jäljendada järgmisi haigusi: sclerosis multiplex (multiipelne ehk hulgiskleroos), Parkinsoni tõbi, Alzhaimeri tõbi, fibromyüalgia, artriit, ülitundlikkus mitmetele kemikaalidele (multiple chemical sensitivity), kroonilise väsimuse sündroom, tähelepanu defitsiidi häire (ADD), paanikahäire, depressioon jt. psühholoogilised häired, luupus, suhkruhaigus ja suhkruhaiguse tüsistused, sünnidefektid, lümfoom, Lyme’i tõbi (ehk puukborrelioos), hüpotüreoos, kõrvakohin, seedetrakti häired, külmavärinad, neuriit.
Tänapäeval (eriti USA-s, aga tõenäoliselt ka meil - M) iga arst kohtab aspartaamihaiget oma igapäevases praktikas, eriti nende patsientide hulgas, kelle haigus on arusaamatu või keda on raske ravida. Aspartaami ärajätmisest neil patsientidel algas paranemine päeva jooksul ja paranemine jätkus, nii kaua kui aspartaami ei tarbitud.

Kuid võib kuluda ka 60 päeva pärast täielikku aspartaami toodetest loobumist, et näha märkimisväärset paranemist (tervise paranemisega kaasneb sageli siis ka kaalulangus). Vältida ka rämpstoidu tootvate tööstusi (IFIC tööstused).

http://www.wnho.net/sensei_cecil_peoples.htm
FDA list of 92 aspartame-related symptoms:
Abdominal Pain, Anxiety Attacks, Arthritis, Asthma, Asthmatic Reactions, Bloating, Edema (Fluid Retention), Blood Sugar Control Problems (Hypoglycemia or Hyperglycemia), Brain Cancer (Pre-approval studies in animals), Breathing Difficulties, Burning Eyes or Throat, Burning Urination, Can't Think Straight, Chest Pains, Chronic Cough, Chronic Fatigue, Confusion, Death, Depression, Diarrhea, Dizziness, Excessive Thirst or Hunger, Fatigue, Feel Unreal, Flushing of Face, Hair Loss (Baldness) or Thinning of Hair, Headaches/Migraines, Hearing Loss, Heart Palpitations, Hives (Urticaria), Hypertension (High Blood Pressure), Impotency and Sexual Problems, Inability to Concentrate, Infection Susceptibility, Insomnia, Irritability, Itching, Joint Pains, Laryngitis, "Like Thinking in a Fog", Marked Personality Changes, Memory loss, Menstrual Problems or Changes, Migraines and Severe Headaches (Trigger or Cause From Chronic Intake), Muscle spasms, Nausea or Vomiting, Numbness or Tingling of Extremities, Other Allergic-Like Reactions, Panic Attacks, Phobias, Poor Memory, Rapid Heart Beat, Rashes, Seizures and Convulsions, Slurring of Speech, Swallowing Pain, Tachycardia, Tremors, Tinnitus, Vertigo, Vision Loss, Weight Gain.
___________

Muud huvitavad lehed:
http://www.msgmyth.com/
http://www.dorway.com/aspartame.txt
http://www.fourwinds10.com/news/06-health/C-harmful-products/2004/06C-08-27-04-the-artificially-sweetened-times.html
http://www.fourwinds10.com/NewsServer/ArticleFunctions/ArticleDetails.php?ArticleID=5036
http://www.angelfire.com/az/sthurston/aspartame.html



Hoidke endid ja oma lähedasi nendest toidulisanditest!


 

SMF 2.0.15 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc