Eesti Anastasia Foorum

 

Autor Teema: Mesi on parim tujutõstja  (Loetud 2049 korda)

0 Kasutajat ja 1 Külaline vaatavad teemat.

Võrgust väljas Lapsesuu

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 246
  • Sugu: Mees
  • ....
Mesi on parim tujutõstja
« : 08 detsember, 2008, 18:17 »
Terviseleht


"Ja mis õite küljest siis teie mesilinnud magusa on toonud?" küsis proua, kes meepäeval Lillepaviljonis paljudest purgikestest mett mekkides Noarootsi mesinikuni jõudis. "Kes seda teab," rehmas Kalju Umal. "Hommikuti panevad teised padinal igaüks ise kanti ja õhtuks on kõik jälle kodus. Küsi sa niisuguste käest, kus nad ringi sõelusid!"

Üks hea õiglane inimene, mõtlesin ja ostsin hr Umalalt kolmveerandliitrise purgitäie. Mõnigi teine meetalunik teadis kindlalt, et vaat tema mesi on puhas pärnamesi, või võilillemesi, või kanarbikumesi, rapsimesi. Õieti koosnevat eesti mesi paljude taimede nektarist. Mitmekesist algmaterjali, millest need üliusinad ja täpsed tiivulised mett valmistavad, leidub meil nii puus kui maas, nii kultuuris kui umbrohus. Segaõitemesi - see olevatki parim.

Dr ENN LÕUK, kes meepäevadel mee raviomadusi tutvustas, on pärit Saaremaalt. Ta kooliõpetajast isa pidas huvist ja suurele perele tervisliku lisatoiduse sihil mesilasi, millest üks poegi, nüüd Pärnus töötav tohter, kiindus selle iidseist aegadest hinnatud loodussaadusse - meesse.



Parim maius - tükike meekärge

Mesi kui haiguste ennetaja ja ravim parandab ainevahetust, kudede taastumist, tugevdab organismi, on toniseeriva toimega. Lapsi võiks juba varaku harjutada maiustama tüki meekärjega, mis desinfitseerib suu- ja seedekulgla limanahku, katab energiakulu. Kus vähegi, tuleks mett kasutada kui hõrku toiduainet. Lillepaviljonis pakuti kurgi-tomati-paprikasalatit meega, küpsetatud loomaliha meega maitsestatud soustis, hautatud hapukapsaid meega, meekooki meeglasuuriga, meeveini ja meelikööri. Kohvijoojatele soovitavad mesinikud suhkru asemel mett kasutada, ainult et kohv, tee või mahl, kuhu mett lisatakse, ei tohiks olla kuumem kui 40oC, vastasel korral kaotab mesi tervistavad omadused.

Mesi sobib sportlaste jõujoogiks, kui seda juua pool tundi enne starti - 2 spl mett lahustatuna klaasis leiges vees. Kuuldavasti aitavat mesi ka raevu maandada.

Erakordselt magusana tunduv ja vürtsikas loodussaadus mesi ei olegi nii kalori- ehk energiarikas. A. Pingi "Kodune kaloriraamat" annab näit 10 tl mee kalorsuseks ligikaudu sama arvu, mis tavalisel portsul friikartulitel ehk ca 300 kcal. Kumb portsjon on aga tervise parandaja, kumb rikkuja? Doktor Lõuk soovitas toitumisel meeles pidada vana tarkust: kuni 30. aastani söö nii palju kui tahad, 30.-50. nii palju kui vaja, üle 50. nii vähe kui võimalik. Ainult et viimane nõu ei kehti mee kohta.

Mesi on arstirohi


Mesi hingamisteede haiguste profülaktikaks ja raviks. Näit 1 dessertlusikatäis mett lisada 0,5 klaasile 40oC veele, saadud lahusega kuristada kurku 2-3 korda päevas.

Mao ülehappesuse, mao ja 12-sõrmiku haavandite ja maolimanaha erosiooni (pindmiste vigastuste) puhul: 1 dessertlusikatäis mett lahustada 0,5 klaasis 40oC vees ja juua 1-1,5 tundi enne sööki. Kuur kestku 4-6 nädalat. Mee abil saab ravida ka mao alahappesust.

Et mesi on südamele kasulik, arvatakse, et südamehaigetele sobivad isegi 100-150 gr meeannused ööpäevas. 1 spl kibuvitsamarjadele valada 2 kl vett, keeta 10 min. Pärast jahtumist kurnata, lisada 1 spl mett. Juua 0,5 kl 2-3 korda päevas südamelihase kahjustuse korral, eriti sobiv infarkti põdenuile.

Unetuse puhul annab kindla tulemuse igal õhtul 1 kl sooja vett 1 spl meega enne voodisse heitmist. Kasutada pikka aega.

Dr. Enn Lõugu raamat "Mesilassaadused arstimisel ja kosmeetikas" sisaldab rohkesti tarvilikku nõu mee kasutamise kohta, ka õietolmu, taruvaigu, mesilasema toitepiima, vaha ja mesilasmürgi kohta. Oma raamatu lõppsõnas on Enn Lõuk öelnud irriteerivad sõnad: sensitiivide ja arstide koostöös peaks haigete ravi olema efektiivne. Praegu tegutseb sensitiivide varjus ka palju sarlatane.

Kas tead, et ...

...mesi on tervistav, maitsev ja aromaatne vaid siis, kui see on 100 % naturaalne ja küps. Lusikas mett tõstetakse 50 cm kõrgusele anumast ja lastakse alla niriseda. Naturaalse mee nire katkeb enne purki jõudmist, võltsmee nire jõuab katkematult mee pinnani. Naturaalne mesi tekitab kurgus kipitus- tunde, võltsmesi mitte.

...võttes nõust lusikatäie mett, keerates seda aeglaselt ümber pikitelje, ei nõrgu küps mesi maha.

...suhkrustunud mesi on samaväärne vedela meega. Aga vajadusel võib seda sulatada, kui meepurk asetada 42- 45oC veega vanni. Vett vahetada, et temperatuur püsiks enam-vähem ühtlane.

...mett tuleb säilitada puhtas kuivas klaas-, portselan- või puunõus pimedas-jahedas (mitte üle 10oC). Õigesti hoitud mesi säilitab maitse, aroomi ja tervistavad omadused aastakümneid.

...iga inimene peaks aastas tarvitama vähemalt 5 kg kvali- teetset mett. Mesilaste pidamise poolt räägib ka tõsiasi, et kõik meepäevade mesinikud olid ilusad rõõsad-rõõmsa jutuga inimesed. Muide, mesi aitab isegi raevuhoo vastu.

...Eesti Aianduse ja Mesinduse Keskseltsi andmeil töötab Eesti mesinduses täishõivega 60-70 mee ja mesindussaaduste tootjat, kellele kuulub 8000-9000 mesilasperet. Eestis on 160-200 mesinikku, kellele mesinikuamet on kõrvaltegevus, neil on 9000-10 000 mesilasperet. 5-6 perega harrastusmesinikke arvatakse olevat 2700 nimest kokku 16 200 mesilasperega.

JUTA ÜTS



http://www.terviseleht.ee/200035/35_mesi.php3
« Viimasena muutis: 08 detsember, 2008, 18:20 postitatud kasutaja Laps »

 

SMF 2.0.15 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc