Eesti Anastasia Foorum

 

Autor Teema: Kuidas mett vedelana säilitada  (Loetud 3184 korda)

0 Kasutajat ja 1 Külaline vaatavad teemat.

Võrgust väljas Lapsesuu

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 246
  • Sugu: Mees
  • ....
Kuidas mett vedelana säilitada
« : 08 detsember, 2008, 18:19 »
Sageli küsitakse teavet mee kristalliseerumise kohta - millest see oleneb ja kuidas mett vedelana säilitada. Proovin vastata.

Mee koostisest kuni 70-75 % võivad moodustada fruktoos ja glükoos. Lisaks leidub mees keskmiselt 18 % niiskust, mis jäänud nektari töötlemisest mesilaste poolt. Keemilises mõttes on mesi küllastatud suhkrulahus, milles eelkõige glükoosil on kalduvus välja kristalliseeruda. Glükoos moodustab kristallide ruumilise struktuuri, mille vahele jaotub fruktoos ja mees leiduv niiskus.

Kristalliseerunud mee segamisel juhtub mõnikord, et kristallstruktuuri rikkumise tulemusena vabaneb osa fruktoosi oma senistest sidemetest ja tõuseb tumeda vedela kihina kristalse mee pinnale. Nii mesi kihistub.

Enamusele meeliikidest on iseloomulik, et kärgedest välja vurritatud mesi hakkab 1-2 kuu jooksul kristalliseeruma. Kiiremini kristalliseeruvad need liigid, kus fruktoosiga võrreldes on rohkem glükoosi. Enamasti on need kevadised ja kevadsuvised, eelkõige ristõielistelt taimedelt saadud mee liigid.

Kiiresti kristalliseerub võilille-, samuti rapsi- ja rüpsimesi. Aeglasemalt enamus suve teise poole meeliike, näiteks põdrakanepimesi. Paakspuumesi, ka mõned teised Eesti saartelt ja rannikualadelt kogutud meeliigid kristalliseeruvad aeglaselt. Kanarbikumesi ei kristalliseeru tavalises mõistes, vaid moodustab veidi sültja massi.

Kõige kiiremini kristalliseerub mesi temperatuuril 12-15°C. Madalal temperatuuril (1-3 kraadi), kristalliseerumine aeglustub. Sügavkülmas säilib mesi kaua vedelana, kuid pärast sügavkülmast toatemperatuurile soojenemist, hakkab tavalisest kiiremini kristalliseeruma.

Ka temperatuuril üle 30°C (nagu mesilaste pesaruumiski) aeglustub enamuse meeliikide kristalliseerumine. Kuid pikemat aega mett sellel temperaturil ei soovitata, sest siis lagunevad paljud mees leiduvad fermendid, bioaktiivsed ja muud olulised komponendid suhteliselt kiiresti. Ehk teisiti öeldes, kõrgematel temperatuuridel hoides vananeb mesi kiiresti ja kaotab oma tervisttugevdavat ja ravivat toimet.

Paljud tarbijad peavad kristalliseerumist mee tüüpiliseks omaduseks, mille järgi ostmisel ära tunda kvaliteetset naturaalset mett. Kui mesi on keset talve või varakevadel müügil vedelana, siis on pakendajad kristalliseerunud mett soojendanud. Ja siis on oluline, kui targalt nad seda tegid. Kahjuks pole ilma laboratoorse analüüsita võimalik teada saada, mil määral kvaliteet on säilinud. Müügil olevate meepartiide analüüsid on näidanud, et enamasti on Eesti kaubanduses müüdava vedela mee kvaliteet normaalne. Ei maksa siiski unustada, et mõned meeliigid võivad ka soojendamata kevadeni vedelaks jääda.

Kristalliseerunud mee koduseks sulatamiseks võiks soovitada meenõu hoidmist vesivannis, kus vee temperatuuri hoitakse 40-42°C piires. Väiksema nõu korral võib täielik sulamine võtta aega terve ööpäeva, suurematel kogustel veelgi kauem.

Kui kristalliseerunud mee nõu hoida mõnda aega temperatuuril 25-30°C, muutub mesi pehmeks ja seda saab lusikaga hästi kätte. Sellist mett on mugav tarvitada ja selle väärtuslikud omadused on säilinud. Seega pole mee täielik sulatamine enamasti vajalik.

Mee sulatamist mikrolaineahjus ei saa soovitada, sest siis hävivad peaaegu kõik mees leiduvad bioaktiivsed ja fermentkomponendid ning kaob mee tervisttugevdav või raviv toime. Mesi muutub küll kiiresti vedelaks, kuid sellisena on ta väärtusetu meemaitseline magus vedelik.

Mesi on mesilaste tarkusega loodud imeline ja veidi salapärane eliksiir, kuhu on salvestatud päikesepaiste väge, paljude raviva toimega taimede nektaris talletunud tervistav jõud ja kosutav toime.

Tarvitagem mett terviseks ja nautigem seda mõnuga!

Allikas: Eesti Mesinike Liidu ajaleht "Mesinik"



http://www.maaleht.ee/2008/10/29/mesindus/2847-kuidas-mett-vedelana-sailitada

Võrgust väljas Mafepp

  • Uustulnu
  • *
  • Postitusi: 14
  • Sugu: Mees
Kuidas mett vedelana säilitada
« Vastus #1 : 21 detsember, 2011, 16:27 »
Kristaliseerunud mee sulatamiseks ei soovitata erinevate uuringute põhjal tõsta temperatuuri üle 38-40C. Eesti üks suuremaid mesinikke teeb seda 38C juures ja lihtsalt ootab kauem. 2 kraadi kliima erinevust fermentide ja bioflavonoidide maailmas on suur asi.

Võrgust väljas Anju

  • Uustulnu
  • *
  • Postitusi: 1
  • Sugu: Naine
Kuidas mett vedelana säilitada
« Vastus #2 : 08 jaanuar, 2012, 20:15 »
Üks tarkpea pani meenõu esikusse- kõik kes majja sisenesid, pidid mett segama. Sedasi ei ole meel võimalik kristalliseeruda. Pealegi, kui majja sisenejad on "head" inimesed (st segavad heameelega) on meel tohutu lisaväärtus :)

Võrgust väljas Priit

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 1161
  • Sugu: Mees
  • :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Kuidas mett vedelana säilitada
« Vastus #3 : 10 jaanuar, 2012, 10:09 »
Üks tarkpea pani meenõu esikusse- kõik kes majja sisenesid, pidid mett segama. Sedasi ei ole meel võimalik kristalliseeruda. Pealegi, kui majja sisenejad on "head" inimesed (st segavad heameelega) on meel tohutu lisaväärtus :)

lahe, sealt tekib nagu võlumesi kohe  ;D

 

SMF 2.0.15 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc