Eesti Anastasia Foorum

 

Autor Teema: Nõuandeleht mesinikule  (Loetud 2585 korda)

0 Kasutajat ja 1 Külaline vaatavad teemat.

Võrgust väljas Lapsesuu

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 246
  • Sugu: Mees
  • ....
Nõuandeleht mesinikule
« : 08 detsember, 2008, 18:50 »

Võrgust väljas Priit

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 1161
  • Sugu: Mees
  • :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Seda võiks meesõber teada
« Vastus #1 : 07 september, 2009, 13:32 »
 

Kopeeritud leheküljelt :http://www.hot.ee/metsamesi/

Eesti mesi või odavam importmesi, selline kahevahelolek tabab ostjat sageli poes meeriiuli ees seistes. Võrreldes kodumaist kristalliseerunud meega purki kireva kaunikujulise sildiga ja sillerdava sisuga importmee omaga, valitakse tihtipeale välismaine toodang, seda enam, et hind on sellel tublisti soodsam. 2006 aastal teostatud mee kvaliteedi uuringu põhjal otsustades saab ostja sellise valiku puhul 69% tõenäosusega petta, just nii suur protsent importmeest oli eelmainitud uurimuse järgi kvaliteedilt halb. Eriti hävitava hinnangu osaks sai Ungari mesi, nimelt 78% sellest oli lausa müügikõlbmatu, Ukraina ja Venemaa meed olid veidi "paremad", ebakvaliteetseteks hinnati pooled proovidest. Eesti mesinike toodangust seevastu hinnati seevastu ebarahuldavaks vaid 5%, mis parata, eks meilgi leidub inimesi, kes võib-olla oskamatusest, aga võib-olla ka sihilikult püüavad ostjat petta.

   Mee ostmisel, eriti suuremate koguste puhul, on vaja pöörata tähelepanu nii ostetavale kaubale, kui ka viia end kurssi mesiniku taustaga. Turult juhusliku müüja käest ostetud mesi võib hiljem osutuda kahtlase päritolu ja konsistentsiga magusaks olluseks, tihtipeale müüvad paljud mesinikud seal oma kaupa ise ja neilt ostes on pettasaamise võimalus üsna väike. Valdavalt on Eesti tootjad jõudnud valmistada meepurkidele trükitud etiketid, kus mee päritolu ja mesiniku andmed kirjas, juba sellise pakendi kaubanduslik välimus sisendab usaldust mesiniku vastu. Kindlasti saab kvaliteetset kaupa naabrimehelt või muidu healt tuttavalt, eriti kui olete tema mesindusmeetoditega veidigi kursis. Pealegi ei saa väiketootja omale lubada mingisugust pettust, kuna tema klientuur koosneb enamasti tuttavatest ja nende tuttavatest, mee solkimise ilmsikstulekul levib info kiiresti ja pole enam kellelegi oma toodangut müüa. Kui hakkasite juba ühe mesiniku kliendiks ja tema kaup teile sobib, ei tasu mujalt otsima hakata. See on kasulik mõlemale, mesinik teab, kui paljust meest ta lahti saab ja ostja saab alati ühesuguse kvaliteediga mett.
    Kindlasti pole hea hankida mett õhusaastet levitatavate tööstuspiirkondade või suuremate autoteede läheduses asuvatest mesilatest, sest õitele sadestunud kahjulikud ained kannavad mesilased nektariga tarusse.
    Parimal juhul on mesinikul ostjale esitada Veterinaar- ja Toidulabori katseprotokoll, olulisim näitaja on seal diastaasiarv, mis ei tohi olla alla 8, heade raviomadustega mee puhul on aga üle 20. Väikesema arvu põhjustab tavaliselt mee sulatamine, näiteks 60 kraadi juures kaotab mesi umbes poole oma bioloogilisest aktiivsusest 4,5 tunni jooksul, kuid vähemalt niipalju aega ja rohkemgi kulub paari-kolmekümnekilose anumatäie mee täielikuks vedeldamiseks.
    Kristalliseerumine toimub sõltuvalt meeliigist kuni 6 nädala jooksul, juba novembris vedelat mett müüv mesinik on seda eelnevalt tõenäoliselt sulatanud, kui nõuetekohaselt ta seda teinud on, teab täpselt vaid tema, siiski kaotab mesi ka kõige ettevaatlikumal taasvedeldamisel mõned protsendid oma kasulikest omadustest.

    Mee koostis. Põhilised mee koostisosad on vesi 18% ja suhkrud glükoos ning fruktoos 75%. Lisaks sisaldab mesi mineraalsooli, happeid, eeterlikke õlisid, biostimuleerivaid aineid, vitamiine, värvaineid ja fütontsiide, kokku enam kui 400 keemilist komponenti. Kuna meesuhkrud on 90% ulatuses lihtsuhkrud, omastab organism mett jäägitult, taastades kiiresti raske tööga kulutatud energiavarud. Kilogramm mett annab energiat 2,5 korda rohkem kui sama kogus liha. Mees on mitmesuguseid antibiootilisi aineid, mis hävitavad haigusi tekitavaid baktereid ja hallitusseente eoseid. Mee kuumutamisel üle 50 kraadi, hakkavad seal toimuma keemilised muutused, kõigepealt hävinevad fermendid, temperatuuri tõustes kasvuained ja vitamiinid ning ta kaotab enamuse oma kasulikest omadustest.

    Mee liigid. Õiemesi võib olla kas ühelt taimeliigilt kogutud ehk monofloorne, või paljudelt meetaimedelt polüfloorne mesi. Monofloorses mees on ühe liigi osakaal vähemalt 60%. Taimestiku mitmekesisuse tõttu on enamik Eesti looduslikelt aladelt korjatud meest polüfloorne.
    Pärnaõiemesi -- õrnkollane, peenekristalliline, suurepäraste maitse ja raviomadustega.
   Pajumesi -- kuldkollane, pajule omase lõhnaga, veidi mõrkjas, kristalliseerunult suureteraline.
    Rapsimesi -- väga hele, kristalliseerunult valge ja kõva, nõrga maitsega, sobiv kondiitritoodete valmistamiseks, pikaajalisel säilitamisel kipub hakkama käärima (umbes 1aasta).
    Pajulillemesi -- hele, kergelt hapukas, kristalliseerub väga aeglaselt, suurepäraste raviomadustega, sobiv suhkruhaigetele.
    Ristikumesi -- värvitu, peaaegu läbipaistev, kerge ristikheinalõhnaga, kristalliseerunult rasvataoline valge mass, heade raviomadustega.
    Vaarikamesi -- hele, väga hea aroomi ja maitsega, suurepärane raviks.
    Kanarbikumesi -- punakaspruun, kristalliseerunult pruun, tugeva lõhna ja veidi mõrkja maitsega, suure valgu- ning mineraalainesisaldusega, täiesti puhas kanarbikumesi ei kristalliseeru.
    Võilillemesi -- kuldkollane, sitke, tugeva lõhnaga ning teravamaitseline.
    Mesikamesi -- hele, kerge roheka varjundiga, meeldiva maitsega, kristalliseerunult valge.

    Mee säilitamine. Mesi säilib korralike tingimuste juures aastaid, kiirelt rikneb vaid valmimata mesi, selle raskemad koostisosad vajuvad anuma põhja ning pinnale jääv vedelam osa läheb käärima. Suure hügroskoopsuse tõttu imab mesi endasse õhuniiskust, seepärast peavad säilitusanumad olema hermeetiliselt suletavad, päikesekiirguses hävivad aga ensüümid, vitamiinid ja antibakteriaalsed ained. Kuigi miinustemperatuuride puhul mesi ei kristalliseeru, ei tohi seda panna sügavkülmikusse, sest nii hävinevad vitamiinid ja aminohapped.
    Kõige paremini säilitab mesi omadused mesi kuivas ja pimedas, õhutemperatuuril 4-8 kraadi, sellistes tingimustes langeb mee bioloogiline aktiivsus 50% võrra alles 20 aasta jooksul.
    See et mesi mõne aja möödudes kristalliseerub, on normaalne nähe, sellise mee saab vedelaks, pannes säilitusanuma 40-kraadise veega täidetud nõusse. Vedeldumine toimub 3-4 päevaga, aeg - ajalt segades tunduvalt kiiremini, kord juba sulatatud mesi kristalliseerub uuesti tunduvalt aeglasemalt. Sulatamisel peab anum olema suletud veeaurude imendumise vältimiseks, aegajalt peab laskma soojenemisel tekkiva ülerõhu välja ning mett põhjalikult segama.

    Mee kvaliteedi hindamine. Silma järgi mee hindamine vajab veidi kogemusi, siinkohal annaksin mõned soovitused. Oluline on, et mee veesisaldus poleks liiga suur, selline mesi ei säili ning läheb kergesti käärima. Võttes anumast lusikaga mett ja keerutades seda aeglaselt ümber pikitelje, ei tilgu valminud mesi maha, liigvedel aga kindlasti.
    Vältimaks suhkrulahuse mesilastele söötmisel saadava võltsmee ostmist, võib proovida lusikale võetud mett purki tagasi niristada, naturaalmee nire katkeb enne anumasse jõudmist, kallamise lõpetamisel tõmbub viimane nire osa lusika külge tagasi. Võltsmesi niriseb purki katkematu joana.
    Maitsmisel tekitab korralik mesi kurgus kerge kipitustunde, suhkrumee puhul seda ei juhtu. Samuti puudub viimasel iseloomulik mee maitse, on vaid väga intensiivne magusus.
    Suvel müüakse alati käesoleva aasta mett, seda isegi siis, kui ilmastik pole võimaldanud mesilastel korralikult korjel käiagi. Seega võib kohati olla tegu eelmisest aastast müümata jäänud ja nüüd üles sulatatud meega. Merevaigukarva sillerdav, täiesti läbipaistev mesi on sulatatud, värske mesi on värvilt alati veidi tagasihoidlikum ning õrnalt hägune. Kui aga mett sulatamisel veidigi üle kuumutada, on maitsmisel tunda kerget karamellimaitset.
    Kvaliteetne mesi kristalliseerub ühtlase massina, muutudes sealjuures tublisti heledamaks. Kui purgis olev mesi on kahekihiline, peal vedelam ja tumedam ning allpool heledam paksem kiht, on tegu valmimata meega või hermeetiliselt sulgemata anuma liigniiskes hoidmisega. Kristalliseerunud, kuid eri tooni kihtidega mee puhul on purki valatud üksteise järel erinevatel aegadel vurritatud meed, mesinik on sedasi teinud visuaalse efekti saavutamiseks ja meel endal pole seega viga midagi.

Võrgust väljas Lapsesuu

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 246
  • Sugu: Mees
  • ....
Re: Nõuandeleht mesinikule
« Vastus #2 : 10 september, 2009, 09:55 »
Ostsin just 2 L rapsimett sügiseks, ühe liitri hinnaks 75.- krooni. Siin kirjeldatud nõrka maitset õnneks kurtma ei pea, väga tugeva ja meeldiva maitsega mesi :)

Võrgust väljas Priit

  • Admin
  • Super Liige
  • *****
  • Postitusi: 1161
  • Sugu: Mees
  • :)
    • Eesti Anastasia lehekülg
Re: Nõuandeleht mesinikule
« Vastus #3 : 14 september, 2009, 12:55 »
Tsiteeri
Ostsin just 2 L rapsimett sügiseks, ühe liitri hinnaks 75.- krooni. Siin kirjeldatud nõrka maitset õnneks kurtma ei pea, väga tugeva ja meeldiva maitsega mesi :)

hoia käsi mee kohal ja saada valgust ja Armastust , läheb maitse veel paremaks ;)

 

SMF 2.0.15 | SMF © 2011, Simple Machines
imPulse2 © Bloc